Σχετικά με την Ιστοσελίδα

Οι Τέχνες
    H Ιστορία για την Ιστοσελίδα της Άνδρου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, σε ένα ταβερνάκι, στο χωριό Συνετί, με την συντροφιά της δασκάλας Μαργαρίτας Γαρυφάλλου και του ζωγράφου συζύγου της Κώστα Γαρύφαλλου.
 
    Θέμα της συζήτησης ήταν η διαπίστωση ότι τα σημερινά παιδιά δεν διαβάζουν βιβλία, με συνέπεια να αγνοούν παντελώς τα ιστορικά κείμενα του Δημήτρη Πασχάλη και του Δημήτρη Πολέμη. Στο διαπιστωμένο πρόβλημα έπρεπε να βρεθεί μία λύση σε μία γλώσσα προσιτή, αυτή που χρησιμοποιούν οι νεολαίοι μας στα κινητά τους τηλέφωνα και στα laptop.
 
    Και λίγο παρασκήνιο. Ο συντονισμός της Ιστοσελίδας σχεδιάστηκε με την Μαριάννα Φωτοπούλου, στο εξοχικό της, στο Μεσαθούρι, στο αυλιδάκι, κάτω από μία καρυδιά. Το σκηνικό θύμιζε την “Μανταλένα” του Ανδρέα Εμπειρίκου: 
  
    “Ήμουν ξαπλωμένος στον ίσκιο μιάς καρυδιάς. Η παραβολή που έκανα έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι θα μπορούσε να νομίσει κανείς αρχικώς, διότι βρισκόμουν πλέον, όχι κάτω από μία καρυδιά των Λαμύρων ή των Στραπουργιών, αλλά σαν να είχα κατρακυλήσει από παραβολή σε παραβολή, βρισκόμουν, λέγω, στο Νημπορειό, σε μια αμμουδιά της Άνδρου, όχι μακριά από τις Πλακούρες, τη συνοικία του λιμένος, όπου όπως και την άλλη εκείνη συνοικία, τη Ρίβα, στέκουν σιωπηλά, σαν άγρυπνοι φρουροί, εμπειρικαίικα – δηλαδή τα σπίτια των Εμπειρίκων, των οποίων η παλαιά και ισχυρά οικογένεια καπετάνεψε και καπετανεύει πάντα τη μοίρα του ωραίου νησιού”.
  
   Μέσα σε ένα τέτοιο ειδυλλιακό περιβάλλον τα όνειρα καμιά φορά γίνονται πραγματικότητα.
Γ.Δ.
 

Παραγωγή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης
Σύμβουλος Ιστοσελίδας: Φίλιππος Κυρτάτας
Χορηγός: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων